Forhøjet blodtryk kan være prædiktor for hjertekarsygdomme

Indholdet kan være betalt

Blodtryksmåling er en af de langt mest gængse målemetoder, der foretages af læger såvel som sundhedsplejerne og borgere selv i hjemmet. Det er et mål for hjernens arbejde for at pumpe blod ud i blodårerne, så der kan komme ilt og næring ud til kroppens mange celler.

Grunden til testens udbredte benyttelse er, at den er let og enkel at foretage, og den giver en god og meget præcis indikation på, om hjertets pumpeevne er, som den skal være, og om at blodkredsløbet er, som det skal være.

Hvad er blodtryk?

Blodtryk er angivet i to forskellige tal:

  1. Slagtryk, som også kaldes for systole. Det er det tryk, der måles i en pulsåre på netop det tidspunkt, hvor hjertet trækker sig sammen og pumper blodet ud i blodårerne. Det er derfor det maksimale blodtryk, der opnås under hjertets pumpecyklus.
  2. Hviletrykket, som også kaldes for diastole. Det er trykket på årernes vægge, når hjertet slapper af mellem to slag, hvormed det er det mindst målte tryk.

Som udgangspunkt skal dit blodtryk være 140/90 for, at det er normalt. 140/90 betyder, at det systoliske blodtryk er 140, og det diastoliske blodtryk er 90.

Hvornår er blodtrykket forhøjet?

Hvis dine målte værdier er højere end dette, vil det sige, at du har en tilstand af for højt blodtryk. Det opstår, fordi hjertet skal pumpe blod ud med større et større tryk grundet en øget modstand i blodårerne. Således skal hjertet arbejde hårdere end normalt, hvilket kan lede til, at dens funktionelle evner bliver slidt løbende, fordi det bliver tykkere og mere stift. Forhøjet blodtryk kan være relatere sig til genetiske årsager, blodsukker og diabetes, livsstil og lignende.

Sådan kan du komme forhøjet blodtryk til livs

Der findes flere måder, hvorpå det er muligt at få det forhøjede blodtryk tættere på normalen. Nedenstående liste er nogle af de råd til at få et lavere blodtryk:

  • Drik mindre alkohol
  • Kvit smøgerne
  • Tag den medicin, du eventuelt måtte få
  • Undgå stress
  • Bevæg dig mere. Både i form af motion og almindelige dagligdagsaktiviteter
  • Spar på saltet