Er din ansættelseskontrakt i orden?

Indholdet kan være betalt

Alle underskriver en ansættelseskontrakt, når de starter nyt job. Dette er et lovkrav. Arbejdsgiveren har ifølge ansættelsesbevisloven, pligt til at udfærdige en ansættelseskontrakt, ved ansættelse af ny medarbejder. Lovkravet siger dog, at den nyansatte medarbejder, skal arbejde mere end 8 timer om ugen i gennemsnit, før det er et lovkrav. Mit spørgsmål til dig er, har du styr på hvilke vilkår du er blevet ansat på? Jeg er sikker på langt størstedelen af os, ikke har den fjerneste anelse om, hvad der står i vores ansættelseskontrakt. Det er selvfølgelig et problem. Men inden jeg spreder for meget panik, vil jeg lige tilføje, at i de fleste tilfælde er der ikke nogen fare ved ikke, at kende forholdene i kontrakten.

Størstedelen af arbejdsgivere rundt omkring i landet, handler heldigvis i god tro, når de ansætter nye medarbejdere. Det handler derfor ikke om, at du skal tjekke din ansættelseskontrakt for, om du bliver decideret snydt. Det dog stadig være en rigtig god idé, at tjekke din ansættelseskontrakt igennem. For selvom din arbejdsgiver har handlet i god tro og ingen intentioner har haft om at snyde dig, så kan din kontrakt stadig have fejl eller mangler. Disse fejl og mangler kan godt ende med, at skade dig i sidste ende.

Det kan være svært, at vide hvad man skal kigge efter, når man kigger sin kontrakt igennem. Med andre ord er det ikke sikkert du overhovedet vil få noget ud af, at kigge din ansættelseskontrakt igennem selv. Jeg vil derfor anbefale dig, at søge juridisk rådgivning. Selv har jeg gjort brug af Glitnr, som udøver lige præcis juridisk rådgivning. De har jurister ansat, som er eksperter på lige præcis dette område.

Du kan læse mere om præcis, hvordan Glitnr kan hjælpe dig med din ansættelseskontrakt her: https://glitnr.com/arbejdsret-og-ansaettelsesret/ansaettelseskontrakter

Særlige konsulentforhold

Noget som kan skabe en del forvirring er, hvornår er der tale om et medarbejderforhold og hvornår er der tale om et konsulentforhold. Det er ikke unormalt, at blive ansat som konsulent. Der kan nemlig være en række fordele for begge parter ved, at være ansat som konsulent fremfor medarbejder. Det er blevet populært, at ansætte en konsulent i en kortere eller længere periode, det kan være en fleksibel løsning for arbejdsgiveren. Men det ses desværre, der i højere grad opstår problemer, når folk er ansat på konsulentforhold. Så er du ansat, som konsulent skal du være ekstra opmærksom, på din ansættelseskontrakt.

Det kan være lidt uklart, hvornår man er ansat som konsulent og hvornår man er ansat som “normal” medarbejder. Der er en række forhold, som kan være med til, at afgøre hvorvidt du er ansat som det ene eller andet. Først og fremmest, hvem tilrettelægger og fordeler det arbejde som du får tildelt? Har du en overordnet, som ultimativt står for at give dig arbejdsopgaver eller står i høj grad selv for, at tilrettelægge din arbejdsdag? En af de tydeligste tegn på, om du er ansat på konsulent forhold er nemlig, at du selv står for, at tilrettelægge og fordele din arbejdsbyrde.